KEOP-4.10.0/F/14-2014-0069

A lengyeltóti sportcsarnok épületének energetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva

 

A lengyeltóti sportcsarnok még az 1970-es években elérhető technológia alkalmazásával épült meg, ami a mai kor elvárásainak és igényeinek már nem képes megfelelni, emiatt az épület felújításra szorul. Annak érdekében, hogy a város lakossága továbbra is élvezhesse a létesítmény által nyújtott lehetőségeket, a sportcsarnok energiahatékonysági korszerűsítésére illetve megújuló energiaforráson alapuló villamos energia előállítás kiépítésére kerül sor. A projekt hozzájárul az energiafelhasználás jelentős csökkentéséhez, a megújuló energia alapú energiatermelés volumenének növeléséhez, valamint ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez is. Így létesítmény nemcsak költséghatékonyabban, de sokkal inkább környezetbarát módon is fog működni, mint korábban. 

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretein belül meghirdetett „Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban” című KEOP-4.10.0/F/14-2014-0069 azonosító számú pályázat nyerteseként Lengyeltóti Város Önkormányzata összesen 73 562 636 Ft összegű támogatást fordíthat a sportcsarnok felújítására. A támogatás intenzitása 100%. A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja 2015.05.15., a megvalósítás fizikai befejezésének időpontja pedig  2015.08.31.

A felújítás során a sportcsarnok homlokzati hőszigetelése, a tetőszerkezet hőszigetelése, az épület nyílászáróinak cseréje, továbbá az épület fűtés és használati melegvíz rendszerének korszerűsítése fog megvalósulni. A fejlesztéseknek köszönhetően az épület megfelel majd a 2015-től érvényes energiahatékonysági előírásoknak.

Jelenleg az épület falazata 30-as blokk téglából áll, kívülről kőporos vakolattal belülről pedig simító vakolattal van ellátva. Teteje egyrétegű alumínium bordázott hullámlemez amely szigetelést nem tartalmaz. A jelenlegi hőszigetelés tehát nem megfelelő ezért a felújítás során a homlokzati hőszigetelés,illetve a tetőszerkezet hőszigetelése az egyik feladat.

Az épület kazánházában jelenleg állandó hőmérsékletű gázkazán működik, a használati melegvíz ellátást pedig egy blokkégős gázbojler látja el. Ezeknek a berendezéseknek az állapota nagyon leromlott, javításuk nem megoldható ezért szükséges cserélni őket. A projektben tervezett kazánrendszer két kondenzációs gázkazán működtetése kaszkádba kötve. A használati melegvíz ellátást pedig egy 500 literes indirekt tároló biztosítja majd. Így a használati melegvíz előállítása is sokkal energiahatékonyabb lesz.

A sportcsarnok radiátorai szintén elavultak, cserére szorulnak. A jelenlegi tagos radiátorok cseréje és termosztatikus radiátorszelepek telepítése szükséges, hogy a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozás is biztosított legyen.

A létesítményben kialakításra kerülő napelemes rendszer biztosítani fogja, hogy az energiaellátáshoz megújuló energiaforrások is hozzájáruljanak, így az épület működése környezetbarátabb, fenntarthatóbb lehet. A napelemes rendszer két fő részből áll majd: napelem modulokból illetve inverterekből.

Az épület felújításával a sportcsarnok energia-és költséghatékonyabban, valamint nem utolsó sorban környezetbarát, fenntartható módon fog majd üzemelni. Ez rövid és hosszú távon is előnyös mind a lakosságnak, az épület felhasználóinak, mind pedig a dolgozók számára.