Tiszta Délnyugat-Balaton

 

Európai Uniós támogatásból 2015 év végéig megvalósul a Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás Tiszta Délnyugat Balaton elnevezésű projektje közel 1.8 milliárd forintnyi uniós támogatással.

 

A pályázat a Társulás 64 településén valósul meg, ezáltal hatékonyabbá válik a hulladékkezelés a délnyugat-balatoni térségben.

 

Elérendő célok között az alábbiak kerültek meghatározásra:

-       a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése

-       a háztartási zöld,- és biohulladék házi komposztálással  történő helyi hasznosítása

-      a vegyes gyűjtés rendszerének átalakítása a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszere.

Mindezen célok elérése érdekében az egyik legfontosabb tételként megvalósult a lakosság számára 10.000 db házi-komposztáló és 30.000 db szelektív-hulladék gyűjtésre alkalmas 240 literes edényzet beszerzése.

Fontos kiemelni, hogy a 10.000 db házi-komposztáló láda és a 30.000 db 240 literes sárga kuka a lakosság körében térítésmentesen kerül szétosztásra.

A komposztáló ládák szétosztása előzetes igényfelmérésen keresztül valósul meg. A lakosság a saját önkormányzatánál adja le igénylését, akik az átvétel idejéről és helyéről kiértesítik a jelentkezőket.

A sárga kukák átvételénél nincs szükség igényfelmérésre, ezeket minden állandó lakos átveheti, szintén az önkormányzat kiértesítésén keresztül.

 

Mi is az a szelektív hulladékgyűjtés?

A környezettudatos életmód kialakítása a mai világunkban egyre inkább kiemelt szerepet kap. Legfőbb cél, környezetünk védelme, annak terhelésének és szennyezettségének minél nagyobb arányú csökkentése, ezen belül is hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása. Környezetünk védelme a szelektíven gyűjtött hulladék felhasználásával, a házi komposztálással is fokozható.

A hulladék újrahasznosításával másodnyersanyagok keletkeznek, melyek felhasználásával különböző termékek állíthatók elő. A másodnyersanyagok felhasználásával kíméljük természeti energiaforrásainkat valamint nagy mennyiségű víz és energia spórolható meg. A környezetbe kerülő káros anyagok kibocsátása ezáltal szintén csökken.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan azért nem vesznek részt a szelektív hulladékgyűjtésben, mert nem tudják, mit és hogyan kell és lehet külön gyűjteni. Az alábbiakban gyakorlati útmutatást adunk a szelektív hulladékgyűjtés módjairól a háztartásban.

A térítésmentesen átvehető sárga kukákba az alábbi hulladékok gyűjtésére van lehetőség:

-          újságpapír – napilap, magazin, folyóirat, - füzetek, hulladékpapír, irodai papírhulladék, leporelló, szórólap, reklámújság, könyv, telefonkönyv, vegyes papír, kartondoboz, hullámpapír, csomagolópapír

-          üdítő italos, ásványvizes PET palack,

-          kiöblített hypós, mosogató- és mosószeres flakonok háztartási flakonok, ( HDPE és PP jelzésű sampon, mosószer, ketchup, mustár majonézes flakonok  )

-          PE fólia, zacskó, reklámszatyor, zsugorfólia, joghurtos doboz, vagy pohár, tejfölös, kefíres, vagy margarinos doboz ( vízzel kiöblítve )

-          kiöblített italos, tejes, gyümölcsleves dobozok, - tetrapack

-          csomagolási fémhulladékok, konzerves dobozok, sörös, üdítő italos dobozok

-          A flakonokat célszerű összelapítva a kukákba helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el. A palackok, flakonok csak kiöblítetten, szennyeződések nélkül helyezhetők a gyűjtőedényzetbe.

Nem helyezhető a sárga kukába

-           a cd lemezek, magnó és videó kazetták, a hungarocell,

-          egyéb szennyeződéseket – olaj, zsír, oldószer – tartalmazó papírok, használt papírzsebkendők, szalvéták

-          az egyéb hulladékként kezelt hulladék pl nylonharisnya, porszívócső.

-          növényvédő szerrel, festékkel szennyezett műanyag illetve műanyag csomagolás

-          üveg

-          a kidobott hulladékok ne tartalmazzanak ételmaradékot

Feliratos zöld zsákban gyűjthető üvegfajták:

-          italos – sörös, boros, pezsgős, üdítős – üveg, palack

-          konzerves, befőttes, lekváros, bébiételes üvegek

-          parfümös üvegek

Nem kerülhet a zsákba:

-          tükör

-          ablaküveg

-          szélvédő

-          kerámiák, tv képcső, neon, szemüveg, villanykörte, nagyító, drótszövetes üveg

A szintén térítésmentesen szétosztásra kerülő komposztáló ládába a következő anyagok kerülhetnek:

-          legtöbb zöldség, gyümölcs fel nem használt része, héja,

-          tojáshéj,

-          kávézacc,

-          kerti zöldhulladék, a fű, a levél, aprított gally

-          hervadt virág, szobanövények elszáradt részei

-          lehullott lomb

-          faforgács, fűrészpor, szalma

-          növényevő kisállatok ürüléke

-          kis mértékben fahamu

A komposztáló ládák segítségével a felsoroltak ásványi anyagokban igen gazdag humusszá alakíthatók. . A komposzt tulajdonképpen mesterséges humusz, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, ezáltal kertünkben jobb minőségű terményeket tudunk megtermelni. A komposztálás lehetőséget ad arra, hogy valamit tegyünk a környezetünk azon kis darabjáért, amellyel nap mint nap találkozunk: saját kertünkkel.

A Délnyugat-Balatoni Hulladékkezelő Társulás beruházása eredményeképpen a projekt kezdetekor a lerakással ártalmatlanított szemét mennyisége  az 5 éves fenntartási időszak végére drasztikusan csökken, valamint a megvalósítás és működtetés során új munkahelyek létesülnek.

 

További információ kérhető:

Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás

Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal

8646 Balatonfenyves, Kölcsey Ferenc utca 27

E-mail: balatonfenyves@balatonfenyves.hu

Tel: +36 85 560 158

www.tisztabalaton.hu

 

A kiadvány a Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás megbízásából jött létre a KEOP 1.1.1/C/13-0031 azonosító számú támogatási szerződése alapján.