Archív hírek
Időjárási veszélyek, fagyhalál megelőzése
2012.12.13. Csütörtök

December elejére megérkezett a hideg téli időjárás. A viszonylagosan enyhe novemberi idő, a még fagymentes éjszakák után a 0 Celsius fok és az alatti hőmérséklet kemény próba elé állítja az utcán élőket és a tüzelő nélkül, lakásukban egyedül élő, idős embereket.


Néhány hasznos tanács megtekintése >>
VIII. TÓTI DIÓFESZTIVÁL - 2012.09.15-16.
2012.08.28. Kedd

VIII. Tóti Diófesztivál - 2012.09.15-16.

 2012. szeptember 15. szombat

930 óra: Köszöntőt mond: Zsombok Lajos
              Lengyeltóti város polgármestere

Megnyitja: Móring József Attila
országgyűlési képviselő, Somogyvár polgármestere

Dr. Gombos Sándor MVH Somogy Megyei Kirendeltség vezetője
Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

1000 óra: Diótermesztési tanácskozás
1100 órától: a Magyar Piac Szövetkezethez csatlakozott önkormányzatok bemutatkozása
Tóti Háziasszonyok diós süteményeinek versenye
Játszóudvar:Szabad Sólymok Hagyományőrző és Íjász Egyesület bemutatója
1500 óra: Vidovics István „A dió” című fotókiállításának megnyitója
1530 óra: Lengyeltóti Brass Band
1630 óra: Eredményhirdetés
1730 óra: Trambulin gyermekzenekar
1930 óra: Szervezés alatt         
2000 óra: Bákszi korporésön koncert
2200 óra: Disco

2012. szeptember 16. vasárnap

Szőlő és bor ünnepe

1000 órától borral készíthető ételek versenyének indítása, szilvalekvárfőzés, kenyér és langallósütés
1500 óra: Ünnepi megnyitó
             Szőlőtiprás, mustkóstoló
1600 óra: Főzőverseny eredményhirdetése
1630 óra: Sramli Kings Együttes műsora
1730 óra: Újkenyér és Újbor megáldása
1800 óra: Ördöngös Néptánc Együttes műsora
1900 óra: Palotás Ágnes operett műsora
2000 óra: Szandi műsora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A részletes program itt tekinthető meg >>
XXII. Tóti napok - 20 éves a város - képes beszámoló
2012.07.19. Csütörtök


Itt tekinthető meg >>
2012. július 8-án elhangzott Ünnepi Szentmise
2012.07.17. Kedd

A 2012. július 8-án elhangzott Lengyeltóti Római Katolikus Templomban a Városért és Lakóiért felajánlott Ünnepi Szentmise digitális formában elolvasható az alábbi hivatkozáson.


Itt tekinthető meg (4 Mb) >>
Lengyeltóti idén 20 éves. Július második hétvégéjén, a városnapi rendezvényeken közös ünneplésre várjuk a lakosság apraját-nagyját.
2012.06.21. Csütörtök


Plakát letöltése innen >>
Ördöngős Pünkösdölő Lengyeltótiban 2012 május 27-én 18-órától
2012.05.22. Kedd

Ördöngős Pünkösdölő Lengyeltótiban 2012 május 27-én 18-órától!


Meghívó - II. Tóti Hagyományőrző Disznóölő Nap
2012.01.10. Kedd

Örömmel értesítünk mindenkit, aki szereti a finom ételeket, a házias ízeket, a frissen sült házi hurkát, eredeti házi savanyúságokat, a forralt bort és a jó somogyi pálinkát, hogy 
2012. február 4-én 7 órától rendezzük meg a II. Tóti Hagyományőrző Disznóölő Napot.

 

E nap keretein belül az alábbi versenyeket hirdetjük és rendezzük meg:

II. Tóti Hurkatöltő és Hurkakészítő Verseny

A verseny helyszíne a Városi Művelődési Ház és Könyvtár Parkja.

 A jelentkezők 1 csomag nyers hurka alaphúst (fej, császárvég, 1 l vér), valamint 2 kg nyers rizst kapnak. A fűszert és egyéb kelléket (bél, pirított hagyma, eszközök…, stb.) minden jelentkező magának biztosítsa! A kész hurkát a disznótoros vacsorán meg lehet vásárolni. Az értékelés feltétele 5 adag hurka átadása a zsűrinek, továbbá 3 bokor hurka leadása a disznótoros vacsorához. A kóstoláshoz szükséges műanyag edényekről, kenyérről, savanyúságról a rendezőség gondoskodik. A rendezvény keretében Lengyeltóti polgárai és az érdeklődők megtapasztalhatják, hogy olyan egyszerű népi étel, mint a hurka, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni városunk böllérei. (kukoricás, rizses, hajdinás, májas vagy véres).

A csapatok nevezési határideje: 2012. január 23. 16 óra. 
Helye a Művelődési Ház és Könyvtár

 Továbbá várjuk azon alkalmi csapatok jelentkezését, akik egy- egy üst toroskáposzta elkészítésére vállalkoznak, (1 üst székelykáposzta vagy töltelékes káposzta, 1 üst töltött káposzta, 1 üst paradicsomos káposzta), alapanyagot a rendezőség biztosítja.

 Jelentkezési határidő: 2012. január 23. 16 óra. (Művelődési Ház és Könyvtárban)

II.  Házilag Készült Savanyúságok versenye

A verseny helyszíne a Művelődési Ház kisterme. A nevezés során az otthon, házilag készített savanyúságokból fajtánként 2db, legalább 1 literes üveggel kell átadni a zsűrinek bírálatra. A versenyre való nevezési díj maga az átadott savanyúság.

Nevezési határidő: 2012. február 4. (11 órától  13 óráig)

II. Tóti Háziasszonyok Farsangi Fánksütő és Hájas Kráfli Versenye

Bárki nevezhet minimum 15 db süteménnyel!
A versenyre való nevezés díja maga az átadott sütemény.
Helyszíne a Művelődési Ház kisterme.
Nevezési határidő: 2012. február 4. (11 órától 13 óráig)

A csapatok tölthetnek kolbászt, többféle hurkát, süthetnek pecsenyét csapatuk és barátaik számára, de nem értékesíthetik elkészített ételeiket, csak kínálhatnak!

 A vendégek vásárolhatnak disznótoros vacsorajegyeket:

Toroskáposzta: 500 Ft/fajta/adag.
Hurka, kenyér, savanyúság: 300 Ft/adag.
Fánk, kráfli: 100 Ft/3 db.

Versenyzőként, vendégként mindenkit szeretettel várunk!


Áldott Karácsonyt és szerencsés, békés Új Esztendőt kíván Lengyeltóti Város Önkormányzata!
2011.12.21. Szerda

Kedves Lengyeltótiak!

 

Bizony régen volt az, amikor Advent és Karácsony eljöttével az emberek nem úgy ünnepeltek, hogy fényárban úszott az egész ország, és reklámok garmadája hívta fel a figyelmet az ajándékok bő választékára. Az ünnep elsősorban a lelkekben ragyogott fel. A fényt, az ádventi fenyőkoszorún és a fenyőfákon a nyugodt, békés lángú gyertya adta, amely az emberek szívét melegséggel és örömmel töltötte meg. De jó is lenne, ha a Lengyeltótiak egész évben éreznék ennek az ünnepnek a melegét, megtartó erejét!

A kis Jézus születésének napjára igyekszik mindenki lelkileg is felkészülni. Ahogy egyre több gyertya ég az adventi koszorún, úgy nő szívünkben a vágyakozás az igaz szeretet megízlelésére. Nem baj, ha ilyenkor végig tudjuk gondolni az elmúlt év eseményeit és még hálát is tudunk adni a mi Teremtőnknek, hogy a jó dolgok mellett a kevésbé jókat, sőt a nagyon rosszakat is volt erőnk elhordozni!

Az év végéhez közeledve ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik egész évben segítették településünk fejlődését és az önkormányzat munkáját. Így köszönöm a közalkalmazottaknak: a polgármesteri hivatal, az iskola, az óvoda, a művészeti iskola és a szakszolgálat, a művelődési ház és a könyvtár, az egészségügyi- és szociális intézmények dolgozóinak, hogy az egyre nehezedő körülmények között helytálltak, és jó színvonalon látták el feladataikat.  

Köszönöm a helyi vállalkozóknak a rendezvényeinkhez nyújtott anyagi támogatást, a lakosságnak a segítő közreműködést és a rendezvényeken való aktív részvételt.

A világ nagyon megváltozott körülöttünk, és mi magunk is. Ebben a szociális feszültségekkel terhes időszakban már nem figyelünk eléggé az igazi emberi értékekre, irigykedünk egymásra. Sok a gond, a megoldhatatlannak látszó helyzet. Mégis bízom abban, hogy 2012 – amely nem ígérkezik sem könnyebbnek, sem egyszerűbbnek a megelőzőnél – sok vonásában szép, elhatározásaiban gazdag esztendő lehet az életünkben: a kölcsönös türelem, a jóakarat és a tenni akarás segíti emberséget, boldogságot és sikereket hozó közös és személyes céljaink magvalósítását.

Kívánom mindenkinek, hogy a szeretet és a vele járó békesség tegye széppé az ünnepeket! Leljék meg örömüket szeretteikben és embertársaikban, hogy a Karácsonyt és az Új Esztendőt új szívvel és újult erővel kezdhessük.

Márai Sándor szép gondolataival kívánok a magam és Képviselőtársaim nevében áldott, békés szeretetteljes Karácsonyt és szerencsés, boldog Új évet Mindenkinek!

 

„Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. (...) Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.”

 

Zsombok Lajos
polgármester


Sikeres fejlesztés Lengyeltótiban
2011.11.14. Hétfő

Lengyeltóti Város Önkormányzata újabb sikeres pályázati fejlesztést zárt. A könyvtárként és kultúrházként is működő épület, amely a színházi termet is magába foglalja a kistérség egyetlen komoly kulturális központja. A jelenlegi terek megfelelőek a szolgáltatások ellátására és bővítésére, azonban az informatikai háttér és az épület villamos hálózata alkalmatlan a megnövekedett terhelés kiszolgálására. Ezért az Új Magyarország Fejlesztési Terv LHH-s programja keretében a TIOP 1.2.5-09/1-2009 pályázati forrásnak megfelelően befejeződött a művelődési ház teljes villamos hálózatának lecserélése, valamint informatikai-, és infrastrukturális fejlesztése is.  

Az épületben kicseréltük a csatlakozókat, kiskioldókat, megszakítókat és a vezérléseket, valamint új biztonsági eszközöket építettünk a rendszerbe. A villamos hálózat újratervezésével és kiépítésével a szakaszolások kialakításával takarékosabban tudjuk üzemeltetni a villamos rendszerünket. Az eddigi vezetékhálózatot teljesen megszüntettük és a mai követelményeknek megfelelően, ahol kellett ott új nyomvonalon vezettük a többszörösen szigetelt vezetékeket. Az épületen belül a helyi elosztásoknál és biztonsági csomópontokon új szekrényeket és kiskioldó automatákat helyeztünk el. A végpontokon az összes kapcsolót és csatlakozót lecseréltük. A hálózat, a csatlakozási, az elosztási és biztonsági pontok teljes megújítása mellett a legfontosabb, hogy a világításunkat is lecseréltük a jóval takarékosabban üzemeltethető tükrös világítótestekre. A villamos felújítás részeként a terveknek megfelelően elkészült az intézmény 450 m2 mennyezeti felületének álmennyezettel történő burkolása. A munkálatokkal párhuzamosan újrafestettük az intézményünket, hogy ne legyen több szolgáltatás kiesés, mint a legszükségesebb. 

Intézményünk a kistérség egyetlen nagyobb kulturális színtere, amely lehetővé teszi a szolgáltatásaink bővítését. Ebben az évben 2 felnőttképzési programot akkreditáltunk és bonyolítottunk le. Nem csak az előbb leírtak indokolják az eszközfejlesztésünk, hiszen a napi munkánk megfelelő ellátását és a lakossági igényeket sem tudtuk kielégíteni a meglévő eszközparkkal. Így vált szükségessé a 17 db laptop és 1 asztali PC beszerzése. Az új hálózati nyomtatónk az oktatási segédanyagok elkészítésében és a lakossági szolgáltatások biztosításában jelent nélkülözhetetlen segítséget. Az informatikai eszközök mellett szükségessé vált bútorok beszerzése is, amelyek a növekvő feladatok ellátásának nélkülözhetetlen hátterét biztosítják. Ennek megfelelően nyitott polcokat, székeket és asztalokat is beszereztünk.

Az eszközbeszerzésünk másik fontos eleme egy, a mai követelményeknek megfelelő mozgáskorlátozott lépcsőjáró felvonó beszerzése és beépítése.


Bővebb információk és TótiTV riport megtekintése >>
Az Ördöngös táncegyüttes 20 éves jubileumi műsora
2011.05.24. Kedd<<   <       1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24    25    26    27    28    29    30    31    32    33    34    35    36    37    38    39    >    >>