Lengyeltóti Brass Band

A zenekarról:

A Lengyeltóti Brass Band zenekar 1998-ban jött létre és azóta folyamatosan tevékenykedik. Legfontosabb tevékenysége a gyermekek és ifjúság számára az együtt muzsikálás, a zene megszerettetése és ezen keresztül egy közösségi színtér megteremtése. A zenekar megalakulása óta egy meghatározó kulturális közösség Lengyeltóti és környékén. Somogy megye egyik reprezentatív együttese, ezt igazolják a megyei rendezvényekre való felkérések, valamint országos szinten is gyakran képviselik Somogy megyét.
2008-ban Somogy Megye Közgyűlése Lengyeltóti város zenei életének összefogásáért, szervezéséért, a fúvószenekar újraélesztéséért, a zene népszerűsítéséért, a város és a megye kulturális életében betöltött meghatározó szerepéért, a nemzetközi és országos találkozókon, versenyeken elért kimagasló eredményekért Somogy Polgáraiért kitüntető díjat adományozott a zenekarnak.

A 10 év legfontosabb megyei, országos, nemzetközi fesztiválok, versenyek eredményei:

2000-ben: II. helyezés a budapesti Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Jazz fesztiválon

2002-ben: III. díj a Zeneiskolai Zenekarok Országos Versenyen Big- Band kategóriában

2002-ben: Arany minősítést kapott a Magyar Fúvószenei Szövetségtől show kategóriában

2003-ban: Különdíj a balatonföldvári Somogy Megyei Fúvószenekari fesztiválon

2003-ban : Országos Diákfesztivál Budapest

2005-ben megjelent a zenekar első CD-je

2006-ban Lengyeltótiban: Megyei Fúvószenekari Találkozó

2008-ban: II. helyezés a Szolnokon megrendezett Országos Zenekari Versenyen

2008-ban rétyi Nemzetközi Fúvós Találkozó és Kézdivásárhely Nemzetközi Fúvószenekarok és Mazsorett csoportok Fesztiválja

2008-ban: Arany minősítést kapott a Magyar Fúvószenei Szövetségtől show kategóriában

A hazai szereplések mellett bemutatkoztak Erdélyben, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban.
A Brass Band repertoárjában klasszikus fúvószenekari darabok, filmzene, slágerek és jazz zene szerepel. A 10 éves jubileumi koncert alkalmából került bemutatásra a Lengyeltóti Brass Band második CD-je.


Lenner Vilmos - egyesület elnöke
Dávid Jánosné - alelnök
Makarészné Lédig Ildikó - titkár
Keresztes László karnagy


Keresztes László a Lengyeltóti Brass Band zenekar karmestere 1962. március 6-án született Brassóban. Tanulmányait szülővárosában kezdte, Marosvásárhelyen zenegimnáziumban érettségizett, a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán trombitatanári diplomát szerzett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatási vezetői képesítéssel egészítette ki.
A zenekari gyakorlatot a brassói opera-operett színházban kezdte, majd sikeres próbajáték után Németországban öt évig esztrád és szimfonikus zenekarban játszott.
A zenepedagógusi pályát az orosházi Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte, majd a lengyeltóti Fodor András Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény rézfúvós tanára, illetve igazgatóhelyettese lett. Tanítványai megyei, regionális és országos versenyeken, kamarazene együttesekben eredményesen szerepelnek. A zenei pályára jelentkezett növendékei felvételt nyertek.
Munkáját 2001-ben a Megyei Kamarazene Versenyen a szakmai zsűri tanári különdíjjal jutalmazta.

Lengyeltóti Város Önkormányzata a város kulturális életének fellendítéséért ,,Lengyeltóti Közművelődéséért kitüntetést adományozott.